De Stainhoes woningen

Levensloopbestendige patiowoningen in 2 of 3 woonlagen

Een even verrassend als doordacht plan: slechts 8 patiowoningen en toch alle ruimte om individuele keuzes te maken.

De levensloopbestendige woningen van Het Stainhoes staan er straks in een paar varianten: twee woonlagen of drie woonlagen. Bouwnummer 2 en 6  krijgen een kleine opbouw met een extra slaapkamer, 2e badkamer en toegang tot dakterras.

Indeling op de begane grond: royale living, openslaande tuindeuren naar de patio, slaapkamer, badkamer, dus levensloopbestendig, perfect voorbereid op later. Wie hier eenmaal woont, wil immers nooit meer weg. Kies op de verdieping voor een extra badkamer of slaapkamer(s).

Het Stainhoes in details

Wat de woningen gemeen hebben: het niet-alledaagse ontwerp. Je ziet het direct: één helder en logisch hoofdvolume, waar hier en daarop gevarieerd mag worden dankzij de extra’s.

Bewust weinig soorten bouwmaterialen of andere onnodige tierelantijnen. Omdat het zo veel mooier is! Letterlijk en figuurlijk een vooruitstrevende woning die ‘staat als een huis’. Sterk en stoer als een Moors stadskasteel, huiselijk en warm gemaakt door de speelse, zorgvuldig uitgevoerde detaillering. Bijvoorbeeld metselwerk met onregelmatig uitstekende ‘koppen’ van stenen, ideaal om straks een fleurige klimplant houvast te geven. Samen met de andere 7 woning een harmonisch beeld van een wijkje in de wijk Groenewei. Bovendien vormen de fraai gedetailleerde bakstenen gevels en tuinmuren een heel fijn contrast met het groene park vlakbij. 

Waarom ‘Het Stainhoes’?

Niet zomaar een willekeurige naam. Een ‘steenhuis’ (in Friesland stins) is de eenvoudige, nuchtere en ongenaakbare voorloper van borgen en burchten, de kastelen van het Noorden. Ontstaan in de vroege Middeleeuwen, uit behoefte naar veiligheid en geborgenheid, toen de adel wat meer bezittingen kreeg.

Een volkomen strakke, vierkante woontoren van bakstenen, met metersdikke muren. Zonder grote ramen, alleen bereikbaar via een losse trap naar de eerste verdieping. Ooit stonden er honderden van deze stoere Stainhoesen, nu is er nog één origineel exemplaar over in Groningen, bij Niebert. En natuurlijk straks de 8 eigentijdse patiowoningen in Meerstad Groenewei, als moderne invulling van een goed idee, met een knipoog naar het verleden. Een vorm die nooit gaat vervelen. Dit keer wél met grote ramen, voor een zonnige lichtinval. Veilig, huiselijk, onderscheidend, toekomstbestendig.

Extra opties

Extra opties voor kopers

  • Een sedum/mos dak, duurzaam en warmte-isolerend
  • Voor de gevels met uitstekende stenen: dakterras met hoge borstwering
  • Voor de overige gevels: dakterras met zwart stalen railing
  • Afhankelijk van het type woning, bijvoorbeeld bij kavel 4: balkon
  • Zwarte, houten pergola